En dyd.

 

Jeg føler et ansvar ovenfor de jeg skriver om. Selv om boken jeg skriver nå er fiktiv, er den basert på realitet. Og hittil har jeg bare én versjon av realiteten. Jeg trenger flere. 

Alle forfattere har sin prosess. Murakami må ha samme rutine hver dag, Hemingway stod opp rett etter soloppgang, Maya Angelou må leie seg inn på et hotellrom. Jeg har alltid vært fascinert av forfatternes rare fremgangsmåter. Og jeg tror at jeg har funnet min. Hvertfall for denne boken.  Alt jeg skriver er enten min egen erfaring, eller andres. Så før jeg skriver, må jeg oppleve historien selv. Jeg må leve gjennom andres erfaringer og skape mine egne. Med en god dose data og statistikk på kveldene og dokumentarer på skjermen. Jeg skriver for å forklare verden og mennesket.  Det innebærer at jeg løfter blikket vekk fra egne erfaringer. En manns syn, kan være en annen manns blindsone. 

Så de siste to ukene har jeg lest nyhetssaker, kronikker og rapporter om asylsøkere. Jeg har sett dokumentarer, lagd avtaler med asylmottak om å være frivillig miljøarbeider og intervjuet de med den rette kompetansen og erfaringen. Jeg ville finne data som bekreftet eller avkreftet min teori om hvordan livet på mottak er for en 15 år gammel afghansk gutt uten foreldre.

Om du har en sterk historie, en nyttig erfaring eller en hjelpsom kommentar til temaet, ta kontakt her!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *