Aon Raza Naqvi

NRK - Festen etter fasten - Id mubarik!

Søndag 24. mai, 2020 feiret muslimer verden over at fastemåneden er over. NRK markerte høytiden med direktesendingen «Festen etter fasten – Id mubarak», ledet av Rima Iraki.

Program: Festen etter fasten
Kringkaster: NRK
Rolle: Redaktør
Utgivelsesår: 2020

Etter en stund hos A-magasinet var neste destinasjon NRK Underholdning. Her skulle jeg få æren av å være redaktør for den første livesendingen noensinne laget av en vestlig kringkaster på høytiden Id al-fitr, feiringsdagen etter fastemåneden Ramadan. Det er Norges nest største høytid og har 250 000 mennesker som feirer dette. Selv om planen var å fokusere mest på skriving dette året, endret jeg planene for denne unike muligheten. En sjelden anledning til å vise fram det gode i min tro. Som muslim var det mitt samfunnsansvar å ta denne jobben.

Planen var å nærmest lage en festival, med matboder, informasjonsboder, henna-malere, menneskemøter, intervjuer, sceneopptredener, live konkurranser, barn i fokus, med et portrett av den vanlig muslimske familien i Norge. Jeg personlig så en anledning til å gjøre en rebranding av hvem muslimene i norske samfunnet egentlig er. Med problemfokuset media ofte har på muslimer, glemmer vi forskjellen mellom politikk og krig i midt-østen og naboen din Khalid som har en datter som studerer juss og en sønn i førstegangstjenesten. Visjonen jeg utformet for programmet baserte seg på å gjenspeile muslimer, og unngå å prøve å definere Islam, for den definisjonen er uendelig forskjellig fra person til person.
At de burde ikke diskutere teologi og gå i detaljer, bare portrettere muslimer og deres forhold til denne dagen. Gjenspeile samfunnet, som NRK er lovpålagt å gjøre.

Det var mange interne kamper mellom "å ikke gjøre programmet for religiøst" (ifølge NRK) og ikke vanne det ut med kjendiser kun fordi at de er kjendiser (ifølge meg). Og selv om vi til slutt løste puslespillet og kom fram til noe virkelig bra, hadde booket lokaler, artister og produksjon, og var klare; hadde vi ikke regnet med en global pandemi. Med Covid-19 dalende over oss så det helt mørkt ut et øyeblikk, men til slutt fikk prosjektleder og idéskaper Vivi Stenberg gjennomslag for å lage en nedskalert versjon av det som hadde vært planen et helt år. Jeg er likevel utrolig stolt av det vi fikk til, og takknemlig for opplevelsen!

Responsen var massiv, stort sett positiv, med unntak av et par statlig støtta blogger som var rasende over programmets eksistens. Spesielt var det hardt for dem at Siv Jensen var med og ønsket muslimer tillykke med feiringen sin!

Andre prosjekter