Transittmottaket

Da jeg jobbet som kreativ i McCann Oslo, hadde vi en brief fra Røde Kors som innebar at vi ville gjøre litt research på asylsøkere. Vi dro til Røde Kors sitt Transittmottak på Bislett i Oslo. Et transittmottak er det første stedet asylsøkere kommer til i Norge. Her er de før de har blitt intervjuet og deretter sendt innover i systemet. Under vårt besøk fikk vi se på de ulike rommene på mottaket. Da vi kom til barnerommet, var det nærmest tapetsert av barnetegninger. Tegninger som fortalt en historie fra en ny side. Barnas side. Og uansett hva vi sier om flyktninger, er barna uskyldige i enhver anklage. Dessverre blir barna sjeldent hørt. Vi ville la barna prate.

Hvor kom idéen fra?
På fritiden, og på eget initiativ, fikk jeg tilgang til barnetegningene fra Røde Kors før mottaket ble lagt ned. Deretter digitaliserte vi alle tegningene og lagde en bildebank med over 200 uredigerte barnetegninger. Så gav vi de til 9 ulike kunstnere innenfor grafisk design, illustrasjon og maling. Ideen var jo så klart å vise barnetegningene, men også det å lage kunst til formål å samle inn penger til migranter i Norge. Vi hadde f. eks også en SMS-kode der folk kunne donere 100,- mens de så på utstillingen. Og for de som leser denne saken, er det fortsatt mulig å sende SMS “Brett” til 2272 for å donere.

Kanvaset vi valgte var/er skateboardet. Så kunstnerne måtte tolke tegningene og gjengi historiene deres på formatet til et skateboard. Brettene er laget av Jonas Carlsen og Petter Richardsen Nordhagen, og er håndlaget og støpt i akryl.

Hvorfor skateboardet?
Vi valgte skateboardet fordi at Norge var det eneste landet i verden som hadde totalforbud på skateboarding. Det pleide å være razziaer i skogen mot hjemmelagde ramps og kids i gatene – fordi at de skatet. Fast forward til 2016, er skateboardet plutselig en ting som tilhører populærkultur og julegaver og har en allmenn aksept. Det, for meg, var nok et bevis på at holdninger og “sannheter” forandrer seg for hver 10-20 år. Så skateboardet er egentlig et symbol for holdningsendring. Og holdningsendring er noe vi ønsker ovenfor asylsøkere i Norge. Vi dehumaniserer folk og ser på dem som en kostnad, en krise og lykkejegere.

Vi selger fortsatt brettene, og har nå lagt de ut for auksjon. Så det er alltid mulig å kontakt meg, for kjøp av brettene. (Gjerne hyperlink til mailadressen min i saken). Alle pengene går direkte til integrering og arbeid med migranter i Norge i samarbeid med Røde Kors.

Hvem er kunstnerne? 
Manisa Sanurklang
Martin Hvattum
Michael Söderqvist
Peter-John de Villiers
Peter Richardsen Nordhagen
Even Suseg
Mathias “Ma$arati” Nordby
Jonas Carlsen
Rebecca Urquhart