A-magasinet

- Et utvalg av artikler 

Etter boken Third Culture Kids ble jeg kontakt av A-magasinet for å fylle et vikariat fra mai til slutten av august. Her er noen av sakene jeg skrev og designet mens jeg var hos dem.

Som journalist startet jeg som frilansjournalist for Edda Media. Her skrev jeg hovedsaklig for Nordstrands Blad, men bidro også til andre lokale aviser under mediehuset. Herfra jobbet jeg meg til et ydmykt levebrød ved å ta ulike vikariater og frilansoppdrag. Jeg skrev artikler for studentmagasiner, nisjeaviser, banker og ungdomsmagasiner, men min tid i A-magasinet er det største jeg har gjort som skrivende journalist. Det er tross alt Skandinavias mest leste magasin. Det var et utvida vikariat etter boken Third Culture Kids og en jobb jeg ble tilbudt siden de hadde meg i databasen av søkere. Jeg hadde nemlig søkt jobb hos A-magasinet før. Avtalen var at jeg skulle å tenke litt annerledes, og få inn nye perspektiver og vinklinger inni i A-magasinet Jeg er enormt takknemlig ovenfor Lillian Vambheim som ga meg en sjanse.

Psykolog Sunil Loona (70) har meglet fred mellom kriminelle gjenger og hatt en av Norges farligste menn i terapi. – De kan ta med våpnene, men da må de legges igjen utenfor. Det var kravet den ferske psykologen Sunil Loona stilte da Oslo-bydelen ba ham om å megle mellom to gjenger på midten av 80-tallet. Jeg ville skrive denne saken for å gi et nytt og informert syn på kriminalitet, kultur og gjenger. Les hele saken her!

I år 481 f. Kr ble noen samuraier overmannet i kamp i Japan. De rømte opp i fjellene for å overleve. For ikke å bli oppdaget, måtte de unngå å tenne opp bål og de måtte spise rå mat med wasabi. 2500 år senere fikk en 10 år gammel Thomas Moen på Vålerenga en japansk kokebok. I dag er han en av Norges fremste leverandører av japanske råvarer. Les hele saken her!

Jeg ble spurt om å skrive en mote-sak. Siden dette var A-magasinet, ville jeg gå litt i dybden. Hvor kommer egentlig klærne vi går med? Hvor startet trendene vi kjenner til fra? Og hva blir fremtidens mote? Dessverre, er saken ikke lenger lesbar slik den ble designet på A-magasinet.no.

Dette var min første forsidesak mens jeg jobbet her. Jeg tok utgangspunkt i historien om Joachim Haraldsen, som var sengeliggende i oppveksten og hadde kun venner gjennom gaming. Mange år senere ble han en av Norges største Youtubere og initiativstakeren til gaminghuset N47. Det var en inngang til å også snakke om E-sport og norsk spillbransje. Les hele saken her!

For tre år siden bodde Mathias «Ma$arati» Nordby på en sjeselong i atelieret sitt med kjæresten. Han nektet å flytte hjem til Hamar for å få hjelp av Nav, og han var fast bestemt på at malingen ville bære frukter. Og etter en kald vinter begynte Mathias faktisk å selge malerier. Men før de skulle sendes ut til de heldige kjøperne, ble det oversvømmelse i kjelleren de var lagret i. Dermed var alt ruinert. I dag selger han kunst for millioner. Les den utrolige historien til Mathias her!

Her var derimot det første magasinet jeg noen gang skrev i:

UMAG

Ungdomfabrikken i Oslo sentrum skulle lage et ungdomsmagasin, laget av og for ungdommer. For ungdomsmagasiner ble stort sett skrevet av ganske voksne mennesker. Istedenfor at det skulle være sånn at de unge skulle høre på de voksne, så ville vi at de voksne skulle høre på de unge.

Jobben min var å være redaktør. Og satt jeg med en sal full av interesserte ungdommer, men som ikke var journalister. Og gjennom å lære dem journalistikk, ble jeg en langt bedre journalist enn jeg var før. Samtidig som det var viktig for meg og ungdommene, var det også et viktig prosjekt for sin tid, satt i gang av Beatriz Jaquotot og Silje Finstad med Eyvind Odland og Ivan Bayisabe.

Vi hadde workshops, læringsdager, skrivedager og brainstorminger, som regel etterfulgt av pizza. Det vil alltid være en av mine tidlige erfaringer som journalist, som jeg fortsatt tar med meg i dag.